És molt interessant l’exposició que hi actualment a La Caixa sobre els 100 anys de l’obertura de la primera oficina a Vic; però trobo a faltar més dades que aclareixin els passos previs que ens informin del com i qui va tenir la iniciativa per a que s’obrís la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis.
Casualment jo, que no sóc historiador, ni investigador professional, en les meves recerques en diaris antics que faig habitualment a l’Arxiu Episcopal de Vic, vaig trobar les següents referències del diari La Gazeta Montanyesa, que ens aclareixen una mica aquestes qüestions:
“Sessió d’Ajuntament: En la sessió del dimecres se feu... acceptantse una proposició suscrita pel Sr. Terricabras y altres demanant al Ajuntament interposi el seu concurs per lograr l’establiment d’un sucursal de la Caixa de Pensions per la Vellesa, de Barcelona”. (Dissabte 12 de març de 1910)
“El Consell directiu de la Caixa de Pensions per la Vellesa y d’Estalvis, que’s reuní divendres a Barcelona baix la presidencia y ab assistencia de distingides personalitats, secundant l’iniciativa de nostre Ajuntament, acordá la creació d’una sucursal en aquesta ciutat (Vic)”. (Dimecres 13 d’abril de 1910)
“La Junta del Patronat de la Sucursal que la Caixa de pensions pera la Vellesa y d’Estalvis que s’estableix en aquesta ciutat ha quedat constituida en la següent forma: President, l’Alcalde d’aquesta població (D. Josep Font i Manxarell)”, i 15 vocals entre els quals puc citar a D. Antoni Arumí i Blancafort, D. Josep Comella i Colom, D. Josep Fatjó i Vilas, i D. Joaquim de Rocafiguera, entre d’altres. “Han comensat ja’ls trevalls pera establir dita sucursal en un lloch molt centrich d’aquesta ciutat.” (Dissabte 23 de juliol de 1910)
O sigui, la proposta d’establir La Caixa a Vic va ser del “Sr. Terricabras y altres” i es va fer efectiva a través de la iniciativa de l’Ajuntament encapçalat per l’Alcalde, D. Josep Font i Manxarell.
No hay comentarios:
Publicar un comentario