Jaume Balmes Urpià

Jaume Balmes Urpià

miércoles, 12 de enero de 2011

Notícies sobre Gaudí i les Faroles del Centenari de Jaume Balmes (1910) trovades a La Gazeta Muntanyesa

Sotto voce hem sentit referir que’l genial arquitecte D. Antoni Gaudí, en colaboració dels joves arquitectes senyors Pericas y Quadras, s’ha encarregat de idear un gran monument dedicat al nostre compatrici Balmes. D’aquest monument sembla que sen fará un model en guix que podrá admirarse durant les festes del Centenari.

GAZETA MONTANYESA - VICH, DIMECRES 23 DE FEBRER DE 1910

-----------------------------------


Diumenge passat tinguerem en nostra Ciutat al genial arquitecte D. Antoni Gaudí. També’s trobaren aquí els joves arquitectes Srs. Pericas y Canaleta.

GAZETA MONTANYESA - VICH, DIMECRES 16 DE MARÇ DE 1910


----------------------------------------------


En la sessió del dimecres s’acordá que difinitivament se seguiría pel carrer den Verdaguer la rasant primitiva fixada fan sis anys. També s’acordá acceptar l’idea del Comité Executiu del Centenari d’erigir dues faroles al entrar desde la Plaça al carrer den Verdaguer.

GAZETA MONTANYESA - VICH, DISSABTE 9 DE JULIOL DE 1910


-------------------------------------------------


La gent té gran feyna anant a veure les grans pedres que han de servir per les faroles que s’alçaran a l’entrada del carrer de Verdaguer. Ahir tarde quedaren ja portats a la Plaça els grans blochs vinguts de Castefullit de la Roca.

GAZETA MONTANYESA - VICH, DIMECRES 9 D’AGOST DE 1910


----------------------------------------------------------


Continúan activament els treballs dels Obelischs-fars que s’aixecan a la Plaça Major; ja son aquí tots o quasi tots els blochs de basalt qu’entran en l’obra y els serrallers baten día y nit el ferro per tenir a punt en el seu día aqueixes dúes artístiques obres qu’excitan poderosament la curiositat del nostre poble.
………………………..
S’ha girat gran feyna a nostres vehins. Una parada a plaça comentant les pedres y les faroles progectades, altre a Sant Domingo mirant els catafals que s’hi construeixen, altre al passeig contemplant els fils eléctrichs per les iluminacions, una mes al carrer den Verdaguer mirant en Planta com tira barrinades…. Y encara hi ha gent que’s queixa per falta de preparatius!

GAZETA MONTANYESA - VICH, DISSABTE 20 D’AGOST DE 1910


--------------------------------------------------------


La feyna de la gent aquestos días es grossa y es qüestió de no parar may. La qüestió de si pujarían o no els grans blocs de pedra de les faroles portá discussions y fins juguesques, no parant may els badochs a comentar lo que serían tals faroles. Are la feyna dels devagats s’ha aumentat, puix que aquestos tenen d’anar a visitar com se construeix el teatre devant el escorxador.

GAZETA MONTANYESA - VICH, DIMECRES 31 D’AGOST DE 1910


-----------------------------------------------------------

No hay comentarios:

Publicar un comentario